Translate

marți, 25 ianuarie 2011

24 Ianuarie

Elev fiind, trăiam această zi în alt spirit. Nu ştiu dacă pot să-i spun patriotism sentimentului pe care-l încercam pe-atunci, e prea mult, cred că la vârsta aceea nu ştiam nici prea bine ce înseamnă asta.. dar cu siguranţă simţeam un fior deosebit când se apropia sărbătoarea Unirii de la 1859. Ieşeam cu toţii în curtea şcolii, se ridica un drapel pe un mic catarg, ancorat în curte, în faţa cancelariei, se cânta imnul şi apoi profesoara de istorie ne ţinea un scurt discurs despre evenimentul în sine. La obiect, doar cifre şi fapte istorice, fără prea multe briz-brizuri cu rezonanţă propagandistă. După care plecam uşor, în linişte, spre clase şi ne vedeam de celelalte ore un pic mai cuminţi. Nimeni nu mai avea chef de prostii in ziua aceea (e drept că de a doua zi ne revenea, cu vârf şi îndesat!).
Poate am avut noroc de profesori care ştiau să ne spună povestea frumos, poate doar ne plăcea mai mult istoria, nu ştiu. Aşa cum era scrisă ea atunci. Pâna la urmă fiecare naţie învaţă la şcoală despre isprăvile deosebite ale înaintaşilor, nu despre momentele mai puţin fericite ale neamului lor. De ce să fie la noi altfel, de ce să fim originali? Şi aici mă refer doar la faptul că nu ne mai place să citim sau să învăţăm istoria. Când văd prin manualele de azi moace ale unora ca de-alde Esca, la personalităţi, sau mai eu ştiu eu ce alţi indivizi ce ne invadează zi de zi pe sticlă, mi se suie sângele la cap. Ăştia fac istoria de azi??
Şi mă mai doare ceva: când văd pe la tv diverse reportaje, cu oameni întrebaţi pe stradă, la întâmplare, dacă ştiu ce sărbătorim noi românii, pe 24 ianuarie. Tineri sau mai puţini tineri, de-abia îngaimă un răspuns, care-mi provoacă cel mult, un zâmbet. Amar şi ăla. Adevărate perle de cultură, nu insist, că poate nu-i chiar aşa de râs. Aveam o impresie mai bună despre nivelul de cultură generală al nostru, ca naţie, comparativ cu vesticii, de exemplu. Mă gândeam ce proşti trebuie că sunt francezii ăia, dacă nu ştiu unde-i România pe hartă! Dar acum văd destui şi din ai noştri care n-au habar care-i reşedinţa judeţului Arad, ce să-i mai întrebi de Cuza?!
Înainte de '89, în seara de 24 ianuarie aveam program tv premium. După porcăriile alea debitate la telejurnal, ne aşezam cu toţii în faţa televizorului, ca la cinema, în linişte, de parcă eram chiar în sala unde se juca. Şi, pe când priveam piesa aceea extraordinară cu povestea Unirii, cu Costel Constantin interpretându-l magistral pe Cuza, simţeam puţin emoţia momentului cum mă furnică pe şira spinării. Ascultam vocea baritonală şi puternică a lui Cuza şi parcă simţeam şi auzeam şi eu vuietul mulţimilor adunate în pieţe, în Bucureşti şi la Iaşi, la uşile palatelor în care se ţineau Divanele Ad-Hoc..  Asta cu “Ad-Hoc” mă amuză şi-acum... adică au apărut aşa, din pălăria lui Iosefini, adunările astea? Miniparlamentele Moldovei şi Ţării Româneşti? Nu, mai înainte cu doi ani, aveam s-o aflu privind atent pînă la final. Dar ce mi se pare grozav acum, când privesc cu alţi ochi, mai “luminaţi” (cred eu), e că oamenii se informau şi-n vremea aceea, chiar dacă n-aveau acces la internet. Şi dacă era o acţiune civică de aşa proporţii, nu puteau rămâne pasivi. Au venit atunci cu mic cu mare în stradă, să-şi facă singuri istoria, nu să aştepte decizia altora în locul lor, cum de prea multe ori se întâmplă azi, cu noi, epigonii. Invariabil piesa era difuzată în fiecare zi de 24 ianuarie, oare mai există în arhiva TVR-ului? Îmi place să cred că da, ar fi păcat să se fi pierdut.
Am văzut aseară la ştiri spectacolul dezolant oferit de sărbătorirea Unirii Principatelor, la Iaşi şi la Focşani. Nu vreau să apăr pe nimeni, vreau doar să fiu corect înţeles: nu mi se pare normal gestul celor supăraţi nici dacă în locul lui Băsescu ar fi fost Iliescu sau Doina Cornea. Sau oricare alt preşedinte aţi prefera. Nu cred c-am văzut sau c-am să văd vreodată un grup de francezi huiduind marseieza. La noi insă, a fost posibil. Păcat. Şi probabil că nu ne-am atins încă limitele indecenţei.. V-amintiţi de Nicu Vlad, la un Campionat Mondial de Haltere (Budapesta, 1990), medaliat cu aur, cum s-a dat jos de pe podium, protestând că oficialii au pus imnul vechi, în loc de “Deşteaptă-te, române!”? Câtă mândrie naţională a răzbătut din gestul lui! Diferenţă cer-pământ faţă de ce-am văzut ieri.
În ritmul în care ne pierdem respectul de sine, respectul pentru bornele istoriei noastre, indiferent de cât de greu ne este acum, în curând nu vom mai avea Sărbători Naţionale. Doar zile libere pentru grătare cu mici şi bere. Aşa să fie?!..

25.01.2011
Dan



8 comentarii:

  1. Nu ma pot abtine si trebuie sa-ti dau dreptate. Asa este , ar trebui sa avem ceva sfant in inimile noastre , indiferent cat de grele ar fi vremurile prin care trecem . Dar toate aceste sentimente inaltatoare sunt rodul unei educatii ...patriotismul ni se preda in scoala , ni se vorbeste despre el in familie dar mai ales trebuie exemplificat prin actiunea de zi cu zi de cei de la carma tarii . Puterea exemplului personal este cea mai importanta , dupa mine ...Oare se vede ceva la alesii nostri ? Daca nu , sa nu se astepte sa fie respectati . Ei sunt exponentii , ei pot fi oglinda unei natii intregi . Intriga si dezbinarea nu pot fi aplaudate nici macar de ziua unirii ....

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu se vede nimic la aleşii noştri, ai perfectă dreptate. Este o vorbă simplă, care se aplică în orice situaţie, indiferent de circumstanţe: respectă, dacă vrei să fii respectat.
    Ca să revin, eu zic că, totuşi, se puteau amâna 5 minute huiduielile, ca să ascultăm imnul în linişte. Imnul e un simbol naţional, mai presus de orice dispută. Aşa gândesc eu c-ar trebui să fie, corectaţi-mă dacă greşesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am traversat ziua asta, 24 ianuarie, ca pe oricare altă zi a calendarului muncii. Doar știrile de seară mi-au adus aminte că e o zi cu o încărcătură decisivă în istoria noastră. După mine, ar trebui ca această zi să fie una nelucrătoare.
    Articolul tău, Dane, mă face să roșesc un pic. N-am vibrat de mândrie patriotică și mărturisesc că nu am amintiri comparabile cu ale tale legate de temă.
    Aș vrea să punctez două-trei idei.
    Patriotismul nu e o chestie cu care te naști. Nu e o informție ADN care se manifestă, progrmambil, atunci când se activează niște stimuli. E, mai degrabă, un "virus" care ar trebui să te "infecteze" pe măsură ce crești. Aș vrea să ințelegeți sensul pozitiv al ghilimelelor. Mai întâi, ar trebui să se manifeste o pre-infecție când afli, de la dascăli și, eventual, părinți, că pământul pe care-l calci a fost călcat de oameni vrednici de-a lungul veacurilor. Că au făptuit aia și ailaltă, că au lăsat nouă și altora aia și ailaltă. Insulina si avioane cu reacție, stiloul si Poarta Sărutului, Unirea ( dacă vreți) Mică și Mare. Și altele de care trebuie să fii mândru. Cred că infecția produsă de virusul ăsta n-ar trebui să fie vindecabilă. Chiar dacă o mulțime de "anticorpi" tind să o anihileze. Cum ar fi, să zicem, prestațiile din-năuntru și de-afară ale bravilor noștri conducători, dacă tot ați amintit de ei. Cât de patriot or fi fost ăia care au vândut flota, fabricile, Petrom, resurse energetice, aurul, pamântul și viețile noastre. Cât de patrioți or fi cei care știu toate astea dar îi acoperă pe ticăloși?!
    Politica din-năuntru și dinafară.
    Alți "anticorpi"?
    Prestațiile conaționalilor noștri înăuntru și afară. Mai bruneți sau mai albi.
    Degradarea morală a societății românești. Căderea liberă, dramatică a nivelului învațamântului românesc. A stării noastre de sănătate, evident, în strânsă corelație cu "sănătatea" sistemului medical românesc.
    Dacă fac vreo douăzeci de pași (ani) in trecut îmi aduc aminte cât de eficienți erau comuniștii in a demonetiza noțiunea de patriotism. Mi se făcea greață doar când auzeam cuvântul. Era atât de strâns legat de cel mai iubit fiu și de realizările vremii incât efectul era, firesc, de altfel, exact invers decât cel clamat de propagandiști.
    În aceeași ordine de idei, nu știu dacă se poate imagina o ierarhie în ce privește simbolurile naționale. Dacă mi s-ar cere părerea, aș spune că stema și imnul ar trebui sa fie deasupra tuturor.
    Ia să vedem... în orice țara din lume, aceste simblouri sunt respectate și onorate, mai presus decât oricare cetățean de rând, de cei care poartă o uniformă. Cu mândrie sau doar pentru că, în subsidiar, uniforma aia le aduce beneficii pe care muncitorul dintr-o fabrică nici nu le visează. Ei bine, după caschete de polițiști cu stema-n frunte aruncate peste gard, mi-a fost dat să trăiesc încă o rușine. Militari care fluieră imnul național.
    Patriotism? Asta îi anima pe ei?
    Poate vor fi pus în balanță, in opoziție cu simțământul patriotic inspirat de intonarea imnului național, frustrările legate de diminuarea pensiilor. Am văzut cu toții ce a prevalat.
    In final, dacă nu v-am plictisit ori supărat destul, află, dragă Dane, că eroarea cu imnul cel vechi intonat la premierea lui Nicu Vlad la Budapesta este imputabilă, mai degrabă, oficialului român care a dus sunetistului CD-ul (caseta, ce-o fi fost la vremea aia) și care nu a verificat conținutul. Desigur, subiectul este reacția onorantă și de un patriotism adevărat a sportivului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Şi eu sunt de aceeaşi părere, ar trebui să fie zi liberă. E potrivită ziua de 1 decembrie ca Sărbătoare Naţională, dar fără 24 ianuarie nu ar fi fost posibilă Marea Unire.
    Patriotismul l-ai definit ca un medic sufletist, frumos ai vorbit. Îmi place să cred despre mine că am şi eu un pic "virusul" ăsta în sânge. Despre prestaţiile actualilor "leaderi" sunt multe de spus, avem timp destul să mai dezvoltăm subiectul, cu siguranţă. Ghilimelele alea ar trebui să ascundă cuvântul în sine, era mai potrivit să spun clică, gaşcă, bandă sau mai ştiu eu ce alte sinonime de genul ăsta. Şi cu neruşinare ei se cred urmaşi de-ai clasei politice istorice, de-ai paşoptiştilor sau de-ai lui Kogălniceanu.. ăştia?? Păi după oamenii ăia a rămas ceva în urmă, după ei ce? Praful!
    După 24 ianuarie, urma, într-adevăr, 26 ianuarie, care ne scârbea pe toţi, programul tv se mărea la 3 ore, dar mergeam pe principiul ăla solid: dă-l mai tare şi închide-l! Propaganda aia te făcea să crezi că individul a luptat alături de Decebal, Mihai Viteazul şi Carol I la un loc, ba chiar le-a fost căprar, mergând în faţa lor, în linia întâi.
    Am prins destul din binefacerile regimului socialist ca să nu-l regret nici un milimetru. Însă nici nu-i judec pe cei care o fac, încerc doar să-i înţeleg. Fiecare în parte are resortul său interior, ceva-ceva s-a petrecut în sufletul lor, ceva grav, îmi dau seama cât de nefericiţi sunt acum, dacă-l regretă.
    N-am vrut să subliniez că militarii care-au fluierat în piaţă sunt cu atât mai de blamat cu cât au depus un jurământ sub steag, că n-am nimic cu ei, dar am gândit-o; nu-i normal să fii patriot doar când primeşti foloase, apoi, când nu-ţi mai convine treaba, dai cu huo la imn. Şi încă ceva: cariera de militar şi-au ales-o singuri, nimeni nu le-a impus-o, nici atunci, nici acum.
    De Nicu Vlad nu ştiam, dar nu mă (mai) miră nimic. Mă deranjează doar că atunci au lăsat să se înţeleagă că, vezi Doamne, uite ce ne fac iredentiştii ăia de unguri!
    26 ianuarie 2011, 12:24

    RăspundețiȘtergere
  5. Când la TV se difuzează emisiuni de genu': "Mireasă pentru fiul meu", "Schimb de mame", "Iartă-mă", "Iubire trădată" sau cum se mai numeşte, tu vrei ca lumea să-şi amintească de 24 ianuarie???
    Dane, cred că ceri prea mult.
    Când la Capatos se dansează lasciv şi se fac glume pornografice, la "Can Can TV" se fuge cu camera după Bahmu care tocmai intră în apartamentul fostului soţ, când la Waw Biz - parcă aşa îi spune, nu? - îi filmează chiloţeii Zăvorancei din cel de-al patrulea sertar de jos, situat în al şaptelea dormitor, pe stânga, când la "Acces Direct" vine Guţă şi o plânge pe cea de-a opta nevastă şi-şi împart şosetele, frustrările şi lacrimile puerile, tu vrei ca telespectatorul să ştie ce semnificaţie are Unirea...
    Haida de'!
    Când ăştia ştiu una şi bună: la fiecare zi liberă trebuie să-şi înece creierul în alcool şi la sfârşitul zilei că adoarmă cu capul în trandafiri, fiindcă nu mai ajung şi în casă.
    De unde atâta cultură? De unde să mai ştie şi istorie?
    Iar Esca trebuie să-şi facă rating cu ştirile ei horror, dacă vrea să-i meargă afacerea cu fabrica de confecţii...
    Asta îmi aduce aminte de o emisiune difuzată în urmă cu ceva timp la TVR2. O echipă de jurnalişti români se duc în SUA şi întreabă (în engleză, binenţeles) pe stradă trecătorii: "Ştiţi ce este România?". Din 10 persoane intervievate care au dat din umeri, unul a dat soluţia: "România?? România?? Parcă am auzit de ea... Este o plantă?"
    :)))))
    No comment.
    :))))

    PS - Ca o ironie a sorţii, am constatat că toate comentariile au fost postate pe 26 ianuarie. Ce zici de asta?

    RăspundețiȘtergere
  6. Să știi că și eu mă întreb deseori cum naiba supraviețuiesc emisiunile alea tembele (cele enumerate de tine și altele asemenea) atâtea sezoane? Se uită cineva cap-coadă la un asemenea maraton? Că țin și câte paișpe ore bucata. Dă cineva bani să-și facă reclamă în timpul lor? Puțin probabil. Dar.. cumva, ele subzistă. Chiar dacă sunt pe pierdere, sunt convins că sunt menținute cu un singur scop: îndobitocirea omului de rând. Cel care intră în componența maselor de manevră o dată la 4 ani, o masă amorfă care pune ștampila după cum bate vântul în ziua respectivă, nu pentru că ar avea vreo idee despre ideologie, programe, perspective de modernizare etc.
    Din păcate, da, americanul ăla, cu umorul lui involuntar, avea dreptate: România de azi are comportamentul unei plante. Al uneia nu prea evoluate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu, stai aşa, că americanul nu avea umor deloc. El chiar era tâmpit, habar nu avea că există ţara noastră pe glob. Nu a spus-o în bătaie de joc, ci din neştiinţă.
      Elevii din Italia învaţă în clasa a VI-a culorile, aşa că...
      Dar noi dorim să ne integrăm în occidentalism, nu?
      Cât priveşte manevra la 4 ani odată, dacă imbecilului de rând îi umpli sacoşa cu 2 kg de zahăr şi 2 de ulei, crezi că ăla mai discerne? N-ai văzut cum stă treaba? Unde se duce omul de rând, ăla din bătătură (adică marea masă), după ce votează? Să nu-mi spui că la bibliotecă, că nu te cred... :))))
      La cârciumă, logic!
      Ce să facă?
      Să-şi înece amarul că a aplicat din nou ştampila pe cine nu trebuia. Şi dacă una din pipiţele din bătătură a avut noroc că s-a culcat cu un directoraş de la nu-ştiu-ce mare firmă căreia i se mai şi face reclamă pe la vreo televiziune, să nu te întrebi cum de ajunge în 10 ani o veritabilă "doamnă" de cauciuc, cu creier de gumă. :))))
      C-aşa-i la noi, în România - ţara tuturor posibilităţilor!

      Ștergere
  7. Am înțeles, Rory, că americanul ăla era sărac cu duhul, of course. :) Tocmai de-aia l-am ”acuzat” de umor involuntar.
    Un dicton mai nou spune că ”America este țara tuturor posibilităților... însă România este locul unde totul e posibil”. Hmm, ce spui? Cam adevărat, din păcate.
    A, apropo: în armată, locul unde țineam ”specialitățile” aduse de fiecare de acasă, cu care ne delectam la sfârșit de masă, îl numeam codificat, cum altfel?, ”bibliotecă”... :)))

    RăspundețiȘtergere