Translate

joi, 4 decembrie 2014

Despre prostie

Dimineață, în drum spre serviciu. Ca de obicei, baleiez radioul între cele 2 posturi pe care încă le mai ascult – Rock FM și Europa FM. O știre haioasă se insinuează ușor în habitaclu, înseninându-mi slalomul matinal prin agitatul trafic bucureștean: cică un cetățean din Iași a înregistrat la OSIM marca viitorului partid pe care și-ar dori să-l întemeieze – Partidul Proștilor.
Bun înțeles, ideea i-a fost dată de un prieten mai deștept, că pe el nu-l ducea capul așa departe. Dar în partid, să fie clar, vor fi primiți doar proști, nicidecum vreun deștept, că unul de-ăsta ar putea băga zâzanie între membrii ordinari. :) Și mi-am amintit cum, să tot fie 5 ani de atunci, după ce guvernul Boc fusese trântit în Parlament, președintele spunea ceva de genul "am fi de râsul proștilor să-l numim tot pe Boc prim-ministru". Lucru ce avea să se întâmple, totuși, după un circ extrem, cu fel de fel de candidați, respinși unul după altul de Parlament; și după câștigarea alegerilor pentru Cotroceni, să nu uităm.
Râdeam singur în mașină, imaginându-mi că individul nu va avea probleme cu strângerea semnăturilor necesare înscrierii la tribunal. Aderenții vor da buzna spre noul partid, având în vedere faptul că suntem prostiți cu sârg de 25 de ani încoace, indiferent de cei care s-au perindat pe la putere. Are balta pește. 
Omul și-a pus, la un moment dat, problema legitimației de membru – nu contează cum ar arăta, dar ar trebui să fie una mare cât un catalog de școală, ca să fie recunoscuți de la distanță. Normal, pe copertă va fi scris "legitimație de prost". Sloganul nu va fi o problemă - "Suntem proști, da' mulți! Bazați-vă pe noi!" Și a mai avut un comentariu de final, de-a dreptul strălucit, în ideea în care, spunea el, ar fi avut șanse enorme dacă ar fi intrat în cursa electorală, încă din anul ăsta: "Vă dați seama unde ar ajunge țara asta, dacă ar fi condusă de proști?! Că de ani de zile e condusă de fel de fel de băieți deștepți... și uite ce bine a ajuns!..." Brusc, mi-am adus aminte de un hit deosebit al celor de la Sarmalele Reci, de-acum 20 și ceva de ani: Țara te vrea prost! Vă recomand să-l reascultați, e-atât de actual, incredibil...
La un moment dat, un smucit din spatele meu, nemulțumit de viteza cu care avansam (a melcului, zilele astea), virează brusc stânga, călărește nervos linia de tramvai, trece vâjâind pe lângă mine, aruncându-mi priviri ucigașe. De ce? Rămăsesem în urma celui din față cu mai mult de 50 de centimetri, în loc să stau lipit cu bara de protecție de portbagajul partenerului de trafic. Ceea ce l-a stresat cumplit. Nu cred că se grăbea neapărat undeva (la serviciu? haida, deh!), ci, mai degrabă, e-un tip de comportament, generic denumit meltean. Probabil c-avea de gând să mă gratuleze și cu ceva vorbe de duh (în urma unui vast travaliu intelectual, desigur), dar a rămas interzis când m-a văzut râzând cu poftă, de unul singur. Nu știa ce să creadă, așa că s-a blocat preț de o secundă, după care s-a răzgândit din mers și și-a continuat mersul pe linia de tramvai, în același stil de gentleman de Colentina. Iar eu nu m-am putut opri din râs vreme de alte câteva minute bune pentru că, în timp ce coloana se mișca cu mai bine de 5 cm/oră, ascultam pe telefon un celebru monolog al lui Ghighi Bejan (un tip de-un umor deosebit, fin, spumos, cu tentă englezească, membru în Divertis-ul ce făcea furori în anii '90): Eseu despre prostie. 

Dan
04.12.2014


6 comentarii:

  1. Buna dimineața, vecine ....! :)
    Ai citit articolu ?
    Am citit articolu ! Bună idee are băiatul acela deștept . Că un partid de proști nu poate fi condus de-un prost , nu ? Are și Victor Socaciu un cântecel deveni baladă prin anii 2000 , „ pleac-ai noștri, vin ai noștri , noi rămânem tot ca...vezi-ți dom-le de treabă ! Unde-ai văzut matale român prost ? Hai ? :) ))))))) Ține aproape că te depășește unul pe linia de tramvai !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună să-ți fie inima, vecine!... :)
      Nu știam că și Socaciu a pus pe note celebrele versuri... care vin mai de departe, de la pamfletul lui Tănase din perioada interbelică.
      Genială mi s-a părut replica aia cu țara condusă de oameni deștepti și halul în care se prezintă. N-aș vrea să ajungem vreodată la soluția propusă de el, cu un prost cu acte-n regulă la șefia țării... Dar, vorba americanului, niciodată să nu spui niciodată... :)))

      Ștergere
  2. Heheeeee!
    Suculent subiect, savuros articol! Știi, întâi am fost tentat să țopăi peste punctul de pornire al postării tale dar mi-am zis că ar fi păcat. Am vrut să mă leg de prostie ca trăsătură definitorie pentru sărmana noastră specie însă am realizat că articolul trece dincolo de concept și prinde rădăcini într-un personaj inedit. Comun, ca valoare intrinsecă, dom’ președinte de partid iese din cadrul cotidianului, din regula bunului simț al celor care, complet proști fiind, defilează fuduli cu pretenții de isteți. Omu’ se așază în prim plan la televizor și spune că el e cel dintâi dintre proști, că ar fi păcat să rămână singur când, slavă Domnului, ăilați proști sunt ca țânțarii, noaptea, în miezul verii, pe malu’ Dunării la Dunavăț. Numa’ că eu n-aș pune botu’ la așa ceva. Senzația mea este că nu-i prost destul pentru o așa poziție. Brava lui pentru idee (aș mai săpa, parcă văd niște îndreptățite conteștații ulterioare) da’ cine-mi garantează că, din moment ce nici măcar poziția de lider nu este 100% definitorie, ideea generoasă a unui partid de majoritari n-o să fie compromisă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, despre prostie s-a scris mult. Și subiectul e departe de a fi epuizat, Ștefan.
      Sunt de acord, cel care va conduce un asemenea partid trișează un pic la nivel declarativ, nu poate fi ăl mai prost dintre proști ca să stea în vârful ierarhiei. Poziția fiind una destul de facil de contestat, m-aș gândi că alegerea președintelui unui astfel de grup trebuie făcută ceva mai des decât în alte situații - de exemplu, o dată la 6 luni.
      Un postulat vechi spune că îi avem la conducere pe cei pe care îi merităm. Adică pe cei care sunt reprezentativi. N-am vrut să dau crezare niciodată acestei teze, considerând că nu mă simt reprezentat de vreun severin ce face bișniță pe la UE sau de vreun motan felix ce dă lecții de moralitate pe la tv, deși a devalizat tot ce i-a trecut prin mână sau de etc. etc.
      Știi, interesant e că, prin prisma celor întâmplate la vot în cele câteva peripluri post-decembriste pe la urne, cam toți (mă rog, o bună parte dintre români - nu vreau să ofensez pe nimeni) ar trebui să adere la acest partid. Dacă nu ca membri, măcar ca simpatizanți.:)

      Ștergere
  3. Uite, ai minim trei idei ofertante în răspunsul ăsta al tău.
    Întâi asta cu sefu' proștilor.
    P'ormă că-n veacu' veacurilor n-o să aibă loc un șef drept peste un popor al strâmbilor.
    Apoi că n-ar strica să ne uităm mai atent la ăi pe care-i vedem dimineața în oglindă și să-i luăm nițel la întrebări. Numa' că feliuța asta e tare sensibilă! Pen'că o să ne cuprindă o sfială nesfârșită văzând că indivizii de dincolo de geamul argintat seamănă dureros cu noi înșine și, din păcate, se-ntâmplă un fenomen pe care ne e tare la-ndemână să-l acceptăm: nu ne atinge adevărul celor pe care, apriori, îi dezavuăm în vreme ce n-avem nici o ezitare să înghițim minciuni doar pe considerentul că cel care le emite e partenerul meu de idei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O încântare, comme d'habitude, schimbul de idei cu tine, prieten drag.
      Cred că mai corect spus ar fi fost "să aderăm" mai sus. Justă observația ta, privitul în oglindă e un sport dureros. Pentru mulți dintre noi, chiar dacă ne ferim, în mod ipocrit, s-o recunoaștem. Preferăm, câteodată, să fim tratați conform unui alt dicton - "minte-mă, dar minte-mă frumos!".
      Alteori, când diverși indivizi îmi disturbă liniștea și-mi invadează zona de confort (știi tu, cam o dată la 4-5 ani), gândesc și eu ca unul din prietenii noștri comuni - ce rost mai are?!... Să mai ies sau să-mi văd de treabă?.. Indiferent cum/unde am pus ștampila, bine n-a fost. Dar, în naivitatea mea, continui să sper. Să sper ca nu va fi mai rău, să sper că va fi mai bine, de ce nu? Numai că ei, aceia care-mi picură în urechi dulci și vrednice promisiuni (cam ce vreau s-aud, cum spuneam) înainte de alegeri, după ce trec pârleazul (ajutați și de preaumilul meu vot) și-ajung acolo sus, la conducere, tot ei sunt cei care mă transferă automat, fără voia mea, fără ca măcar s-o știu, la Partidul celor mulți... ăl de urmează a fi înființat cu acte în regulă acum. :)

      Ștergere